måndag 24 november 2014

Drömt


Drömt.

Kaninen Ida vaknade. Hon hade drömt om söderhavet. En orangutang med unge, klättrade i träd. Skogen de bodde i krympte. Skogsbolag avverkade skogen. Ida ville inte tänka mer på det. Det var för hemskt. Stora marker var kala, där det funnits skog tidigare. Hon var på sommarstället. Hon satte sig upp, och såg sig kring. Alla sov. Familjen låg i tvåvåningssängar. Jams bädd var bredvid Idas. Hon gäspade, och sträckte på sig. Hon hade ett rött nattlinne. Det tog hon nu av sig. Hon tog på sin gula kjol, och en tunn röd tröja. Dörren var upphakad på glänt. Hon ville gå ut, och vänta på att Jam skulle vakna. Hon trängde sig ut, och gick nedåt tomten. Plommonträdet växte och frodades. Körsbärsträdet lika så. De gammaldags rosorna bar rosa blommor. Ida stannade på gräsmattan. Hon letade efter maskrosblad. Det fanns en del, bara man letade. Hon mumsade, och tuggade. Rabarberna var stora. Bladen var stora. Stammarna tjocka. Ida lade sig på rygg. Hon drömde sig bort. Jam vaknade. Han krökte rygg, och sträckte sig. Idas plats var tom. Familjen sov i sina sängar. Jam tog av pyjamasen. Han satte på sig kortbyxor, och en tröja. Trängde sig ut genom dörren, och ropade på Ida. Hon satt under körsbärsträdet. På gräset. Hon hade väntat på Jam. De kramades. Nu väntade de på att Tom skulle vakna. De följde stigen, ut mot berget. 

Stigen omgärdades av Toms gärdesgårdar. Björnbär och hallon trivdes där. Ida och Jam plockade och åt. De satte sig på berget utanför tomten. Buskar och träd var alltför höga. De tog en del av utsikten. Solen värmde något där de satt. En ensam segelbåt kryssade norrut i fjorden. Den stora ön på andra sidan fjorden badade i solljus. Tom sträckte på sig. Han hade drömt om när Agnes och han syntes första gången. De åkte spårvagn. Det var första dagen på utbildningen. Han gick ut genom framdörrarna. Genom mittdörrarna gick en ung kvinna ut. De stannade vid övergångsstället. Hon vände sig emot honom. Då insåg han. Det var hon! De gick in till institutionen. Till samma samlingssal. Efter ett år blev de tillsammans. Tom gäspade. Han satte sig upp i sängen. Tröjan var blöt. Han hade troligen drömt något hemskt också. Han gick ned för stegen. Bytte till en torr tröja. En mörkblå. Satte på jeansshortsen, och sockar. Han tog på träningsskor, och öppnade dörren. ”Hurra”, hördes Ida. Han reglade dörren, efter sig. Även Jam kom fram. De kramades. Tillsammans gick alla tre upp till altanen. Tom gick in i huset. Han öppnade kylskåpsdörren, och rotade fram mat till de små. Han satte på vatten till sig själv. Serverade de små. Ida fick sin potatis, och en morot. Hon berättade.  

Moroten är en tvåårig ört som kan bli nästan en meter hög. Den blommar i juli till augusti med vita blommor under andra året och hela plantan dör efter frösättningen. Morötter odlas för att användas som livsmedel dock normalt som ettåriga, med skörd samma år som sådden. Därför är det många som inte tänker på att den är tvåårig. Mycket intressant, tyckte Tom. Jam hostade. De åt koncentrerat. Ida blev klar med potatisen, och övergick till sin morot. Jam var färdig med kattmaten. Han sörplade mjölk. Tom läppjade på sitt kaffe. Jam ville berätta. Han började. Månen är den enda himlakroppen som människor har färdats till och landat på. Det sovjetiska Lunaprogrammet sände ett flertal obemannade farkoster mot månen under slutet av nittonhundra femtiotalet till nittonhundra sextiotalet, där man till exempel för första gången lyckades utföra en kontrollerad landning på en annan himlakropp med Luna nio år nittonhundra sextiosex. Det skulle dock bli USA med det stora Apolloprogrammet som först lyckades sända människor till månen. Den tjugonde juli nittonhundra sextionio klättrade Neil Armstrong ner på månens yta från Apollo elvas månlandare The Eagle och blev därmed den första människan att besöka en annan himlakropp. 

Efter Apolloprogrammets slut nittonhundra sjuttiotvå avstannade rymdkapplöpningen och månen har sedan dess endast besökts av obemannade rymdfarkoster, men planer och visioner finns från flera länder att på nytt sända människor till månen inom de närmsta decennierna. Mycket intressant, ansåg Tom. Ida nös, och nös. Tom plockade undan disken. Han sköljde av skålarna, och ställde ned i diskhon. Vad vill ni göra nu, undrade han? Jag vill bada, sade Ida. Jag med, sade Jam. Tom gick in och hämtade ryggsäcken. Han packade ned badgrejer och mat. De gick ned för tomten. Gräset i gropen var högt. Det blandades med ängsblommor, av olika slag. Det var styvmorsviol, och gullmora. Rödklöver, och blåklint. Hundkex stack upp högt. Gräset var glest. Jorden mager. De gick mellan taggbuskarna, och kom ut på berget. Björnbär, och hallon växte där. Är ni vänner nu, undrade Tom? Vi är de bästa vänner, svarade de små. Bra, sade Tom. Jag älskar er så. Jag vill att ni aldrig lämnar mig. Vi lämnar dig aldrig, sade Jam. Vi älskar ju dig för alltid Tom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar