måndag 24 november 2014

Runt


Runt.

Kaninen Ida vaknade. Hon såg sig runt. Tom sov. Det gjorde Jam också. Agnes och barnen låg i sina sängar, och sov. De var på sommarstället. I rummet fanns två våningssängar. På golvet var Idas och Jams platser. Hon gäspade och sträckte sig. Det var en liten springa i ytterdörren. Väggarna var vitmålade. Det tyckte hon var snyggt. Från början hade huset varit en målarverkstad åt Agnes broder. Då var de tre familjer som delade på stället. Tom byggde ut huset till måtten för en Friggebod. Han byggde två våningssängar åt familjen. De var snygga i lackat trä. Tom sov däruppe, liksom Robert. Agnes och Eva nedtill. Ida och Jam hade sina platser under fönstren åt väster. Huset hade även ett litet fönster åt öster. Ida tog av nattlinnet, och satte på sig sin gula kjol, och en tunn rosa tröja. Hon hade börjat pröva träningsskor. Lika Toms med kardborreband. Hon trängde sig ut. Plommonträdet hade börjat bära frukt. Gräset i gropen behövde klippas. Hon gick upp till altanen åt öster. Solen värmde lite där. Hon satte sig bekvämt i en solstol. Hon drömde sig bort. När hon var liten var hon väldigt skygg. Endast Tom hade tålamod med henne. Tom och Eva. Hon var Evas kanin. De fick sitta en halv timma, medan hon åt. Först sedan ville hon bli klappad.   

Jam vaknade. Han såg sig kring. Idas plats var tom. Han tänkte på nattens drömmar. Han hade drömt om igelkottar. De bodde i en rishög. En gammal kvinna gav dem mjölk. Jam försökte förklara att de inte tål mjölk. Sedan vaknade han. Jam krökte rygg, och sträckte sig sedan. Klorna kom ut. Han tog av pyjamasen. Tog på kortbyxor, och en tunn liten tröja. Han trängde sig ut genom dörren. Fruktträden hade vuxit mycket i sommar. Gräset behövde klippas. Det var fint med alla ängsblommor, men det var ju en trädgård. Oxlarna mot grannen skiftade i färger. Han kom fram till altantrappan, åt öster. Under altanen växte inget. Det var väl för skuggigt. Uppe på altanen såg han Ida. Hon reste sig ur stolen. De kramades. Ida var glad, men samtidigt lite arg. Hur länge skall Tom sova, undrade hon. Hon satte sig i solstolen igen. Jam satte sig bredvid. Solen började värma över grannens hus. Jam ville berätta något för Ida. Han började. Solen är en relativt vanlig typ av gul stjärna som befinner sig i centrum av vårt solsystem. Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. 

Ida hostade. Hon hade satt i halsen. Hon tog på lurarna. Det var Stevie Wonder. ”I Just Called To Say I Love You”. Hon tyckte om Jam, trots att han var lite knäpp. Några småfåglar besökte dem på altanen. Ida tog av lurarna och berättade. I Sverige var gråsparven vid slutet av artonhundratalet så vanlig att den ansågs vara en landsplåga på olika håll. Även pilfinken var vanlig då. Båda arterna har efterhand spridit sig norrut och häckar idag i Norrbottens kustland och lokalt även i norra Lappland. I takt med jordbrukets ökade specialisering efter nittonhundrafemtio har både gråsparvs- och pilfinksbestånden minskat kraftigt i många jordbruksområden. Nu var det Jam som hostade. Tom vaknade med ett ryck. Han hade drömt om sin ungdom. Tom och hans Pappa skötte båten noga. De var alltid ute tidigt på våren, före alla andra. Det var en mahognybåt. De slipade den noga utvändigt, och lackade. De sjösatte före alla andra. En gång hände en olycka. Båten välte vid sjösättningen. Pappan fick båten över sig. Han skadade ryggen, och hade ont länge. 

Båten kom i alla fall i sjön. De åkte alltid ut tidigt på våren. Små öar i södra skärgården kallade de deras. De såg hur fåglarna byggde fina små bon med stor möda. Styvmorsvioler samlades i små gropar, och ängar. Tom sträckte på sig, och gäspade. Han satte sig upp i bädden. Han låg på övervåningen. Agnes låg under. Försiktigt tog han sig ned för stegen. Han såg ut genom fönstren. Himmelen var blå. Det skulle bli en vacker dag. Han tog av nattröjan, och tog på en ren. Jeansshorts och svarta strumpor. Träningsskorna med kardborreband. Han vände sig om och tittade på Agnes och barnen. Han älskade dem. Öppnade ytterdörren helt, och gick ut. Stängde den efter sig. Äppleträdet växte bra. Gräset behövde tas ned. Det var vackert med ängsblommorna. Gullvivor blandades med rödklöver, och timotej. Björkarna vid vindskyddet regnade gula blad. Han kom fram till altantrappan. Han gick upp. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades. Vi är hungriga, påpekade Jam. Tom gick in i huset. Han gick in i köket, och öppnade kylskåpet. Han rotade fram Idas mat. Sedan Jams. De var vänner nu. Älskade varandra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar