söndag 23 november 2014

Ensam


Ensam.

Kaninen Ida kände sig ensam. Hon var ute på ön. Alla utom hon sov. Hon hade prövat Toms keyboard. Med lurar förstås. Det lät så där. Nu satt hon på verandan. Hon väntade på Jam. Han låg på sin plats och snarkade. Det hade blivit sent igår. De hade talat halva natten. Hon hade svårt att minnas vad de egentligen talat om. Antagligen ingenting viktigt. Solen hade ännu inte gått upp. Det var svart utanför fönstren. Det var svårt för henne att tända ljuset. Som tur var stod en stol vid knappen till lyset. Ida var inte särskilt lång. Hon satt i sitt nattlinne. Hon tänkte på när hon var liten, och bodde i källaren. Det var i vinterhuset. Innan hon lärde sig tala. Först bodde hon i pojkens rum. Där var gott om plats. Pojken hade en tvåvåningssäng. Av någon anledning fick hon flytta. Kanske för att hon åt tapeter. Det kliade i tänderna. Att gnaga tapeter hjälpte. Det kändes skönt i munnen. Hon åt morötter och maskrosblad. Det kändes svårt att flytta. En dag kom mannen i huset. Han lyfte Ida, och bar ned henne till rummet i källaren. Det var Tom. Han var snäll.  Hon fick sin säng i en slags garderob. Utan dörr, så det var lätt att komma in, och ut. En dag fick hon potatis. Det var inte gott. Sedan kom Tom med en kokt potatis. Det var väldigt gott. Två stora frysar fanns i hennes rum. Två garderober, också. 

På ena sidan om henne var pannrummet. På andra sidan, ett rum med öppen spis. En ljusblå trappa ledde upp. Trappstegen var för höga för henne. Ute ljusnade det. Himmelen blev blå. Ida klev upp på stolen och släckte lyset. Det blev bara lite mörkare, där hon satt. Jam sträckte på sig. Han gäspade, och satte sig upp. Han såg sig runt. Idas plats var tom. Han tog av pyjamasen, och satte på shorts och kortbyxor. Han hade drömt om möss. Svårfångade möss. De bodde i en rishög. Där bodde även igelkottar och en orm. Mössen slank in i ett hål. En gammal kvinna gav igelkottarna mjölk. Ormen var svart. Antagligen farlig. Jam gick ut till verandan. Ida kramade om honom. Jam berättade vad han drömt. Ida vad hon tänkt på. Solen var uppe. Den började värma. Jam öppnade ytterdörren. Han haspade upp den mot väggen. Frisk luft strömmade in. Det var en skön sommarmorgon. Grodorna började kväka. Syrsorna spela. Ida ville fantisera. De var på sjörövarskeppet igen. Hundra mannar lydde hennes order. De hissade tjugo segel. Sjörövarflaggan. Jam kände sig hungrig. Faten var tomma. Tom vaknade med ett ryck. Han försökte somna om. Det gick inte. Han satte sig upp i sängen. Gäspade. Han såg sig runt. Agnes låg bredvid honom. Hon sov. Barnen låg i rummet innanför, visste han. Han älskade alla tre. 

Han reste sig, och tog av pyjamasen. Satte på kortbyxor, och en tunn tröja. Rena strumpor från förrådet. Han lade sig på sängen igen. Halvsov. Han drömde om när han var liten. Han bodde i ett jättestort hus. Ett hyreshus. Var fjärde ingång hade ett rött fönster. Det var skrämmande. Lätt att ta fel. En gång sprang barnen runt huset. De tävlade. Tom kom inte först. Han var fem år gammal. Sven som var sex år vann. Toms näst bästa vän hette Kjell. Bästa vännen hette Jan. Jan hade en lillasyster som Tom var kär i. Jan var två år äldre. Hon var ett år yngre än Tom. Kjell hade en grammofon. Han spelade rockmusik. Tom vaknade, med ett ryck. Han reste sig, och gick ut i köket. ”Hurra”, lät Ida. Ida och Jam kramade om honom. Det var tidig morgon, men solen var uppe. Är ni hungriga, undrade han? Vi är vrålhungriga, svarade Jam. Tom hämtade skålarna. Han öppnade kylskåpet och rotade i det. Han serverade de små, och tog kaffe själv. De satt på verandan. Pelargonierna blommade i rosa och rött. Tom var lycklig. Han såg ut över ängen. Gräset var halvhögt och glest. Där var sandjord. Ängsblommor blandades med gräset. Det var styvmorsvioler, och gullmora. Hundkex och klöver. 

Jam ville ta ett morgondopp. Ida tyckte att det var en bra idé. De gick mellan husen till lilla badet närmast. Där var tomt. Det var ännu tidigt. Tom bar ryggsäcken som vanligt. Vattnet var rent och klart. Det var en halv meter djupt vid berget de stod på. Konstigt, tyckte Tom. Ni verkar ovanligt sams. Har ni inte bråkat idag? Vi är de bästa vänner, sade Jam. Ida nickade. Tom tog av ryggsäcken. Han ställde den på berget. Rotade upp Idas bikini, och Jams badbyxor. Skall du inte bada, undrade Jam? Nej, jag njuter så bra här på berget, svarade Tom. Solen hade kommit högre nu. Den värmde skönt. Ida kastade sig i. Jam kände på vattnet med tassen. Det var lagom och skönt. Han slängde sig i. Ida simmade en bit ut. Jam kom efter. Båda simmade nu bra. Vi älskar varandra, slutade hon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar